Készítsd el magadnak a finom, teljes kiőrlésű házi kenyered, frissen a kenyérsütőből!
Alpina kenyérsütőnknek köszönhetően immáron nem jelent nagy munkát a házi kenyér elkészítése. Csak beleteszed a receptnek megfelelően a hozzávalókat a gépbe, és reggelre el is készíti neked, amit melegen fogyaszthatsz is!
Persze nem minden kenyérrel tudod megcsinálni, van, ami akkor lesz az igazi, ha kézzel, a recept szerint készítjük el. Most egy ilyet hoztunk nektek, hogy ha szeretnétek kipróbálni a kenyérkészítés „ősi” módszerét!
Hozzávalók:
- 25 dkg búzaliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 csipet száraz élesztő
- 3 dl víz
- 1 tk só
Elkészítése:
Ehhez a kenyérhez először egy úgynevezett előtésztát készítünk, amit egy éjszakán át hagyunk kelni. A kézmeleg vízből 1,2 dl-t egy nagy tálba öntünk, beleszórjuk az élesztőt, és várunk néhány percig, míg fel nem oldódik. Hozzáadjuk a sima lisztet, és néhány mozdulattal elkeverjük. Egy viszonylag száraz tésztát kell kapnunk, de nem kell aggódni, reggelre szépen elszaporodnak benne a gombák, és szép nedves, buborékos lesz. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, arra pedig lazán terítsünk rá egy zacskót.
Másnap reggel öntsük hozzá a teljes kiőrlésű lisztet, a sót és még egy nagy csipet élesztőt, majd a maradék vizet is adjuk hozzá. Néhány mozdulattal összegyúrjuk az előtésztával, majd tíz percig pihenni hagyjuk. A következő órában kb. negyedóránként hajtogassuk át a tésztát.
Letakarva további két órát hagyjuk kelni.
Újra áthajtogatjuk, majd egy kosarat vagy kisebb tálat béleljünk ki egy konyharuhával, és lisztezzük be alaposan. A tésztából cipót formázunk, és beletesszük a kosárba. Takarjuk le és egy órán át hagyjuk kelni.
A kelési idő közepén, tehát a formázás után egy órával egy vas vagy más, műanyagmentes lábost tegyünk a sütőbe, és melegítsük elő maximumon. Fél óra múlva vegyük ki, óvatosan pottyantsuk bele a megkelt tésztát, fedjük le, és a tegyük a sütőbe.
További fél óra múlva vegyük le róla a fedőt, és a csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra. További fél órán át süssük, míg sötétbarna nem lesz.
Kivéve egy deszkán hagyjuk kihűlni.
Az összetevőket közvetlenül tőlünk is megrendelheted!
[co-post-prods ids=”2755824, 2754302″]