Egy igazi klasszikus, amivel nem lehet mellényúlni!
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- só, bors
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este áztasd be. Másnap, pedig tedd fel főni annyi tiszta vízben, amennyi kb. bő ujjnyira ellepi. Amikor felforr, a fehér habját fémszűrővel szedd le. Dobd bele a babérleveleket, és addig főzd, amíg a sárgaborsó megpuhul.
Közben az olajból és a lisztből készíts rántást, majd dinszteld bele a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, azután a megtisztított, átnyomott fokhagymát is. Szórd meg a pirospaprikával, majd azonnal engedd fel kb. 2 dl hideg vízzel, és keverd el. Folyamatos kevergetés mellett add a forrásban lévő főzelékhez. Újraforrásig sűrűn keverd meg, majd kis lángon, még 5 percig főzd. Végül sóval, borssal ízesítsd. Ízlés szerinti feltéttel, például sertéspörkölttel tálalhatod is.