Kóstoltad már a ribizliparfét? Hogy mi az a parfé?
A parfé alapvetően egy fagylalt desszert, amely általában vastag tömb vagy lap formájában készül, melynek fő jellemzője a textúra és a krémszerűség. Mindkét állapot a magas zsírtartalmú anyagnak, mint a krémnek vagy a krém integrációjának köszönhető.
Ez egy nagyon különleges, hűsítő desszert, amit mindannyian imádni fogtok!
Hozzávalók:
A parféhoz
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag zselatinfix
- 6 ek porcukor
- 20 dkg piros ribizli
Az öntethez
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
- 1 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 1 db chili (nagyon apróra vágva vagy chilipor)
Elkészítése:
A parfé elkészítése:
- A ribizlit megtisztítjuk a száruktól, majd egy tálban villával szétnyomkodjuk (nem kell teljesen).
- A tejszínt mixerrel elkezdjük habosítani, majd hozzáadjuk a zselatinfixet, és kemény habbá verjük. A legvégén hozzáadjuk a cukrot, és jól elkeverjük vele.
- Ezután keverjük bele a ribizlit. A ribizli beszínezi majd, de nem muszáj teljesen homogén színűnek lennie, szép, ha kicsit „márványos” marad.
- A masszát egy alufóliával kibélelt gyümölcskenyér- vagy őzgerincformába töltjük, és mélyhűtőben fagyasztjuk.
Az öntet elkészítése:
- A tejszínt egy lábosban elkeverjük a tojássárgával és a cukorral, majd beletördeljük a csokit, és addig főzzük, míg mártás sűrűségű lesz (bevonatot képez a kanál hátán).
- Végül hozzáadjuk a chilit is, és a jeges parfé mellé, forrón tálaljuk.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/ribizliparfe-forro-chilis-csokolades-ontettel