Ha eddig nem szeretted a tejberizst, akkor ezzel a süteménnyel talán megváltozik róla a véleményed! A kesernyés meggyes réteg a tetején tökéletesen passzol a tejberizses krémhez, enyhítve az édes ízét.
Hozzávalók
Piskóta
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 2 ek finomliszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
Krém
- 15 dkg rizs (kerek szemű)
- 7 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- 1,5 dl habtejszín
- 7,5 g zselatin
Meggyes réteg
- 40 dkg meggybefőtt (egy üveg)
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- fahéj (ízlés szerint)
- 3 ek cukor
- 7,5 g zselatin
Elkészítés
Piskóta
A piskótához a sütőt 200 °C-ra melegítjük, egy 22 cm-es, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval és a cukorral habbá verjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgáját és hozzászitáljuk a kakaós lisztet. A masszát a formába simítjuk és kb. 15 perc alatt – tűpróbáig sütjük.
Krém
A krémhez a rizst jól átmossuk és beleszórjuk a cukros tejbe, majd alacsony lángon állandó keverés mellett puhára főzzük. A kevés vízben megduzzasztott zselatint mikróban folyósra melegítjük, és hozzákeverjük a rizshez. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a kihűlt rizzsel.
A piskótát visszahelyezzük a formába, rásimítjuk a habos rizst, majd hűtőbe tesszük.
Meggyes réteg
A meggybefőttet leszűrjük, a meggylét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 4 dl-t kapjunk, és megfőzzük benne a pudingot, ízesítjük, végül hozzákeverjük a meggyet és a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint. Ha a puding langyosra hűlt, ráöntjük a rizsre, és hűtőben egy éjszakán át dermesztjük.
Sütés hőfoka: 200 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Tepsi mérete: 22
Sütés ideje: 15 perc
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/meggyes-tejberizstorta