Tökéletes köretnek vagy akár magában is.
Hozzávalók:
- 500 g főtt, áttört burgonya
- 1 ek búzadara
- 1ek porcukor
- 1 ek sertészsír
- 1 db tojás
- 120-150 g liszt
- 1 kk só
- 5-6 ek darált mák
- sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A burgonyát tisztítva, darabolva főzd puhára, meglehetősen sós vízben. Ha puha, szűrd le majd forrón törd át és hagyd kihűlni. A kihűlt, áttört burgonyából mérd ki az 500 grammot és add hozzá a búzadarát, porcukrot, sót, sertészsírt, tojást és a liszt kétharmadát. Gyorsan keverd, de ne dagaszd, nem kell túl erősen nyomkodni!
Ha a tészta nem válik el az edény falától azonnal, addig adagold hozzá a lisztet, míg elválik. Enyhén lisztezett deszkán sodorj 1,5 cm átmérőjű csíkokat, majd késsel vágd 2-3 centis darabkákra. Gyöngyöző, kissé sós vízben főzd ki, amíg a nudlik feljönnek a víz tetejére. Szűrőn szinte szárazra csepegtesd le, hagyd kigőzölni, majd habzó vajban pirítsd szép aranysárgára, míg a vaj is megbarnul. A fölösleges vajat papír kéztörlővel itasd le, hintsd meg a darált mákkal és porcukorral.
Sárgabarack lekvárral tálalva, azonnal fogyasztható!