Egy finom csokis édesség, akár a húsvéti menü megkoronázásaként, akár egy unalmas hétköznap feldobására!
Hozzávalók:
Tészta
- 5 dl tej
- 1 dl napraforgó olaj
- 10 dkg vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl joghurt
- 3 ek rum
- 5 csomag sütőpor
Csokimáz
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dl habtejszín
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 170°C-ra.
- Egy lábosba felmelegítjük a tejet, az olajat és a vajat. Felolvasztjuk benne a felaprított csokit, majd hozzákeverjük a kakaóport. Hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egy tálba szórjuk a sütőporos lisztet, a cukrokat. Hozzáadjuk a sárgájákat, a joghurtot, a kakaós-csokis keveréket és a rumot. A fehérjehabbal lazítjuk.
- Egy kuglófformát kivajazunk, meghintjük liszttel, majd belesimítjuk a masszát. 170-175 °C, kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát érdemes végezni.
- A formában hagyjuk kihűlni, majd bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csoki és tejszín keverékével.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/csokolades-kuglof-konyhamalacka-konyhajabol