Desszertként vagy második fogásként is fogyasztható. Készítsd el Te is!
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 l tej
- 30dkg porcukor
- 25 dkg kalács
- 25 dkg sárgabarack lekvár
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, és kiszedjük a magházukat. A gyümölcsöt szép, vékony részekre szeleteljük, majd megszórjuk fahéjjal, és a vaj egyharmadán megpároljuk.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat a vajjal, a vaníliás cukorral és a porcukor felével habosra keverjük. A tejet felforraljuk, ráöntjük a tojásos masszára, majd a kalácsdarabokat is meglocsoljuk vele.
Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a kalács felét az aljába halmozzuk. Erre tegyük rá a megpárolt almát, és a kalács maradékával befedjük. A baracklekvárt összekeverjük 1 dl vízzel, és megkenjük vele a kalács tetejét. Ezután előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és nagyjából fél órán keresztül süssük a süteményt.
Amíg sül, a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és hozzáadjuk a porcukor másik felét, valamint a megmaradt lekvárt. Rákenjük a sütemény tetejére, majd az egészet visszatesszük a sütőbe, hogy a tojáshab megsüljön. A lángot eközben lejjebb vesszük, nehogy a máglyarakás megégjen.
Ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.