Barion Pixel

JIM BEAM WHISKY 40% ÜV. DRS 1L

JIM BEAM WHISKY 40% ÜV. DRS 1L

8.999 Ft
8999 Ft / l
Készleten

Kosárba teszem

Add to Wishlist
Kategóriák: ,

Leírás

Gyártó: Jim Beam
Modell: Whiskey 1L 40%

Tulajdonságok:

  • Származási hely: USA
  • Lepárló: Jim Beam Whisky Distillery
  • Ital típus: bourbon
  • Érlelési idő: 4 év
  • Érlelés módja: Fahordóban érlelt
  • Illat:
  • Összetett illatában a kukorica pazar édessége, a vágott széna jellegzetes illata keveredik a karamell és vanília egyedülálló jellegével.
  • Íz és lecsengés:
  • Kezdetekben a jellegzetes bourbon-ös karakter nyílik ki, melyben a vaníliás, karamellás édeskés hatások dominálnak. A kezdeti édesebb jelleget később diszkrét tölgyes jegyzet és enyhe fűszeresség követ. Lecsengése nem túl hosszú, viszont kellemesen édes, fűszeres, fás karakterekkel gazdagított.
  • Ezekhez ajánljuk:
  • Fogyasztását leginkább koktélokhoz keverve, vagy long drink-ként ajánljuk.

Leírás:

Jim Beam: Kentucky állam Louisville-i repülőterétől egy nagyobb ugrásnyira áll az a lepárló, ahol ma is készítik a Jim Beam whiskey-t. De a felszálló gépek zaján kívül is sok minden megváltozott a híres szeszfőzde környékén. Egy azonban változatlan maradt, nyolc kilométerről hozzák ma is a legendás Hardin-patak vizét a szeszfőzéshez. Sajátos összetétele révén sok kalciumvegyületet hoz magával a mészkősziklákból, viszont vasat nem, s ez a végeredményen is megérződik. Egy szakértő vélemény szerint a Bourbonben lévő mészkőnek köszönheted, hogy másnap reggel úriemberként ébredhetsz fel . . . A törvénytisztelő Beam család: Az 1792-ben önálló állammá lett Kentucky, és a Beam család szinte egyszerre indult meg a virágzás útján. Jacob, majd fia David, illetve unokája, a második David alkotta meg és indította be a szeszfőzdét. A negyedik generációból James Beauregard Beam lett a névadója a cégnek. Ő azonban csak a híres alkoholtilalmi (ún. prohibíciós) törvénynek a bejelentéséig űzte az ipart. „Nem akarok a whisky miatt börtönbe kerülni” – mondta a fiának. Mint azóta tudjuk, J. B. B. a kisebbséghez tartozott törvénytisztelő álláspontjával, mert a titkos szeszfőzés és – csempészet azért sokak megélhetése maradt az Államokban. Csak 15 hosszú év után, 1933-ban emelhette ismét szájához a poharat a börtön kockázata nélkül. A gyártás voltaképpen egy kompromisszum eredményeként született meg. A frissen kipusztított erdők után termőre fogott földek nem adtak jó rozstermést. Ugyanakkor ha a búza és a kukorica között választhattak, számos farmer a kukoricát részesítette előnyben, hiszen az háromszoros szemmennyiséget adott. Igen ám, de az ebből nyert szesz édeskés volt, ezért láttak neki a Beam család tagjai a többféle szemestermény (rozs, árpa, búza) hozzáadásával kombinált párlatok főzéséhez. A főzésnek is van titka: az alacsony hőmérsékletű lepárlásnak tulajdoníthatóan a szesz nem „kaparós”. És ha már említettük az ásványi adalékokat, ne felejtsük el a növényieket sem: a Kentucky földjén nőtt fehér tölgyekből olyan hordó készül, mely maga is hozzáadja ízelemeit a Bourbon végleges ízkompozíciójához. A hordókat ma is kiégetik belülről, de hogy ennek miképp alakult ki a hagyománya, ma már nem lehet (hitelt érdemlően) tudni. A legenda szerint halat szállítottak a hordóban, melybe aztán whiskey-t akartak tölteni. Hogy a hal bűzét elvegyék, kiégették a belsejét, s láss csodát, a szesz ettől borostyánszínű és bársonyosabb lett. Az égetést még ma is alkalmazzák, sőt, a minőség megőrzése érdekében jogszabály tiltja a hordó másodszori használatát.

További információk

Tömeg 1500 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Coop Online Logo

Kérjük, nyilatkozz, hogy elmúltál-e már 18 éves!

Elmúltál 18 éves?

Nem Igen

A CO-OP Online Kft. elkötelezett híve és támogatója a felelősségteljes, kultúrált italfogyasztásnak. Ezért szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk és őket kiszolgálni nem tudjuk.