A sós ropogtatni valókat mindenki szereti. Készíts házilag sós kekszet, mellyel mindenkit leveszel majd a lábáról!
Hozzávalók:
- 15 dkg búzaliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 tk só
- 0.5 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 20 dkg sajt
- 2 tk őrölt kömény
- 3 ek víz
- a kenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
A kétféle lisztet a sóval és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Ezután hozzákeverjük a lereszelt sajtot, a köménymagot, kanalanként a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
A tésztagombócot ezután fóliába csomagoljuk, majd betesszük 30 percre a hűtőbe. Ezután lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, és tetszőleges méretű darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztákat, majd villával megszurkáljuk őket, hogy sütés közben ne púposodjanak fel.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük a kekszeket.
Miután kihűlt, már fogyaszthatjuk is.